cultuur, ethiek, politiek, spiritueel

Print Friendly, PDF & Email

Lezing op donderdag 24 maart


Na de eerste lezing over ‘Slavernij in heden en verleden nodigen Stichting 21 maart Gouda en het Agnietenconvent u uit voor een lezing van prof. dr. Paul H.A.M. Abels, historicus op donderdag 24 maart a.s.  over

 

    ‘Hoe gastvrij was en is Gouda?’

Enkele Gouwenaars nemen in deze weken Oekraïense vluchtelingen in hun eigen  huis op, zonder precies te weten wie ze zijn en hoelang ze zullen blijven. Deze ongekende gastvrijheid  was niet altijd vanzelfsprekend. In deze lezing gaat Paul Abels terug in de geschiedenis om te zien hoe gastvrij Gouda voor vreemdelingen is geweest. Maar liefst tien migratiebewegingen uit een ver en minder ver verleden passeren daarbij de revue. Telkens komt daarbij de vraag aan de orde hoe gastvrij de stad en haar inwoners waren voor nieuwkomers. Waren er door de eeuwen heen verschillen? En wat waren de motieven en gedragingen van zowel de gast als de ontvangende omgeving? Naar antwoorden op deze en andere vragen gaat Abels op zoek, die zelf als ‘Heimatvertriebene-om-den-brode” ook persoonlijk een migratiegeschiedenis kent.

Stadsdichter Peter Noordhoek draagt een gedicht voor.

Wanneer:      Donderdag 24 maart, aanvang 19.30 uur

 

Waar:           Agnietenkapel GOUDA, Nieuwe Markt 100, Gouda

Let op: vooraanmelding is noodzakelijk via secretaris@stichting21maart.nl

Om de kosten van de lezing, de huur van de kapel en de gratis koffie en thee te bestrijden, heffen we bij binnenkomst een toegangsgeld van € 5,00 p.p. (graag gepast).