Programma 2021-2022

Print Friendly, PDF & Email

Door de onzekerheden rond de coronamaatregelen hebben we een beperkt programma voor 2021-2022 ontwikkeld.


 • Zondag 21 november 2021
  Lezing door Maarten Doorman, schrijver en filosoof, over ‘Engagement op de Toverberg’.
  ‘Het besef dat onze geschiedenis een bepaald verloop heeft is verdwenen. Doorman beveelt de opiniemakers en cultuurduiders aan om De Toverberg (Thomas Mann) te lezen, zodat ze ‘wakker geschud worden uit de ontkenning van een geschiedenis die altijd maar weer terugkeert met een scala van onaangename verrassingen.’ (Martijn Meijer NRC 18-4-2018)

En in 2022 kijken we in het kader van ‘750 jaar Goudse stadsrechten’ in twee lezingen, georganiseerd door Stichting 21 maart en het Agnietenconvent,  naar het (ongemakkelijk) verleden met het oog op onze toekomst.

Ons ongemakkelijk verleden
Op 1 juli 1863 schafte Nederland als één van de laatste Europese landen de slavernij af. Tot slaaf gemaakten werden van iemands eigendom nu personen, mensen met een achternaam. Er kwam een eind aan uitbuiting, ontmenselijking, maar niet aan achterstelling: de ambtenaren van de Burgerlijke stand stonden geen Nederlandse namen toe: geen Jansen, wel Janzen ; geen Mok (de plantage eigenaar), maar (Anton) van de Kom.
Terugkijkend op 750 jaar Goudse geschiedenis ook met het oog op vandaag: is onze houding veranderd als het gaat om uitbuiting, achterstelling en discriminatie? Als het gaat om Marokkaanse ‘gastarbeiders’, Oost-Europese seizoenarbeiders, vluchtelingen en migranten?
Hoe ‘gastvrij’ waren we en zijn we?
Gouda had geen VOC-kamer, wel bereikten de Goudse Cornelis en Frederik de Houtman als eerste Nederlanders Indië en gaven ze met hun reis de aanzet tot de oprichting van de VOC in 1602. Ongetwijfeld zijn er meer Goudse banden met het slavernijverleden.

 • Zondag 6 februari 2022 om 11.45 uur in de Agnietenkapel te Gouda
  Slavernij in heden en verleden
  Lezing door Alex van Stipriaan Luïscius, hoogleraar Caribische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit en schrijver van het boek ‘Rotterdam in slavernij’
 • Donderdag 24 maart 2022 om 20.00 uur in de Agnietenkapel te Gouda
  Hoe gastvrij was en is Gouda?
  Lezing door Paul Abels historicus en bijzonder hoogleraar “Governance of Intelligence and Security Services” aan de Universiteit Leiden