Lezing op 21 november 2021

Print Friendly, PDF & Email

Maarten Doorman

over

‘Engagement en hoop op de Toverberg’

 

DEZE LEZING KAN DOORGANG VINDEN

21 november 11.45 uur – 13.15 uur          Agnietenkapel GOUDA,                               

Nieuwe Markt 100, Gouda       

Vooraanmelding is noodzakelijk via info@agnietenconvent.nl .

Het Agnietenconvent stelt zich de vraag die velen bezighoudt: ‘Hoe kunnen wij als Europeanen ons aanpassen en overleven? Welke middelen staan ons ten dienste in bestaande of dreigende crises of perioden?’

Binnen dit kader houdt filosoof en schrijver Maarten Doorman een lezing over de wereldgeschiedenis waarvan we deel uitmaken en waarvan we vaak vergeten dat die geschiedenis is. Hij doet dat aan de hand van de fenomenale roman Der Zauberberg (1924) van Thomas Mann. Die speelt in een sanatorium hoog in de bergen waar geen tijd lijkt te bestaan. Maar de geschiedenis gaat gewoon door: aan het eind begint de Eerste Wereldoorlog. Het boek houdt ons zo een prachtige spiegel voor in het meningencircus van vandaag. Grote literatuur doet precies dat: het schildert engagement in de afzondering en wekt hoop in de beschrijving van het uitzichtloze.

Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert cultuurfilosofie aan de
Universiteit van Maastricht en is bijzonder hoogleraar Historische Cultuur in
Duitsland aan de Vrije Universiteit. Zie www.maartendoorman.nl


Om de kosten van de lezing, de huur van de kapel en de gratis koffie en thee te bestrijden, heffen we bij binnenkomst een toegangsgeld van € 5,00 p.p. (graag gepast).

In verband met de maatregelen betreffende Covid-19 zullen we de QR-code controleren en het aantal zitplaatsen beperken tot 40. Wilt u uw jas meenemen naar uw zitplaats. Dat geldt ook voor uw kop koffie of thee die u bij binnenkomst kunt verkrijgen. Na afloop verzoeken we u via de zijdeur de kapel te verlaten. Wilt u in de pauze niet heen en weer lopen. Houdt verder voldoende afstand van elkaar.